APPELS PERSEN

De woensdag begon met een paar felle buien maar zoals gewoonlijk werd het na de koffie weer droog en werd het (althans ’s-morgens) nog een lekker (maar wel winderig) weertje.
De hele dag werden er appels geraapt; je moest wel oppassen dat er door de harde wind geen vallende appels op je hoofd terecht kwamen: daarom moesten we ’s-middags, toen het begon te stormen, wel eerder stoppen.
Met de opbrengst van de voorgaande weken erbij is er inmiddels meer dan 1500 kg aan appels geraapt.
Aanstaande vrijdag worden ze tot appelsap geperst door www.fruitpersfrieslandzuid.com, die dit met zijn mobiele pers op de Fruithof komt doen.

Aanstaande zaterdag 16 september kunnen particulieren op de Fruithof Frederiksoord hun appels tot sap laten persen. Hiervoor hebben zich al 35 personen aangemeld dus deze dag zit helemaal vol. Maar geen nood: er komen meerder persdagen.

Behalve rapen waren we afgelopen woensdag ook nog appels aan het plukken: o.a. Grafhorster Roem: dit zijn zeer geschikte appels om cider van te maken; Prinses Marijke: een goede handappel met een lekkere kruidige smaak en de witte appel Galloway Pippin: deze knapperige appel heeft een fris zure smaak.
Bij het Corso afgelopen weekend hebben we de druivenkas geopend en konden de heerlijke druiven gekocht worden; hiervan werd gretig gebruik gemaakt.
Een vrijwilliger had van thuis toch nog wat Valor pruimen: dit is een grote kwetsachtige pruim (blauw) met een heerlijke smaak. Deze boom draagt snel en zit elk jaar weer vol met pruimen.
Op de Fruithof konden nog wat afgewaaide Marjories Seedling geraapt worden. Dat is een grote ronde blauwe pruim met een volle smaak.

Een paar jaar geleden had een vrijwilliger uit Italië (zomers!) een ent van de roodvlezige appel Red Love meegenomen. Deze zomerse ent is aangeslagen en levert nu 6 appels. Helaas deze appels waren zowel van buiten als binnenin niet zo mooi rood als die in Italië; wellicht door het Nederlandse weer? De smaak was wel goed; knapperig zachtzuur en niet bitter.