CURSUS ZOMERSNOEI

Op zaterdag 26 augustus a.s. geven we weer onze cursus Zomersnoei Appel- En Perenbomen.
De zomersnoei is belangrijk om ‘licht en lucht’ in de boom te krijgen. Bij ons leert u de kneepjes van het vak. Aanmelden kan nog. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Onze eerste zondagsopening dit jaar was geslaagd. Veel bezoekers kwamen afgelopen zondag langsvoor informatie,
maar vooral om onze boomgaard vol met appels te bekijken. Via een wandeling over ons nieuwe 2 km lange wandelpad konden ze genieten van alle mooie plekjes in onze boomgaard.

Afgelopen woensdag begon met een grauwe en frisse start, maar langzaamaan werd het steeds warmer. We hebben de volgende appels geplukt: Gascogne’s Scarlet, Tijdenman’s Early Worcester en Katja. Vooral de Tijdeman’s is een lekkere appel met een wat kruidige smaak.

Het bestaande wandelpad werd weer gemaaid en tevens is een begin gemaakt met de uitbreiding van de tweede helft van het pad.
Hiertoe moesten flink wat Sleedoorns verwijderd worden. Een ‘prikkelig’ klusje. Ook op woensdag is ons winkeltje open. We hebben weer aardig appeltjes en appelsap verkocht.

Onze appelboom Ribston Pippin was flink aangetast door takschurft. Deze kreeg een intensieve behandeling: twee vrijwilligers zijn een hele tijd bezig geweest alle aangetaste takken eruit te knippen.
Door de erg harde wind in de afgelopen dagen is helaas onze pruimenboom: Imperiale Ottomane volledig uit elkaar gescheurd. Deze was op 2 meter hoogte geënt en daar dadelijk in 3 takken verdeeld. Door deze V-vertakkingen is zo’n boom erg gevoelig voor uitscheuren van deze takken.
Zelf een volwassen boom heeft hier dus last van zoals we helaas bij ons moeten constateren.
Wanneer je de gesteltakken 10cm boven elkaar laat uitgroeien
heb je van uitscheuren geen last.