De zomer is voorbij

Vandaag werd het duidelijk: de zomer is voorbij. Het was een dag met buien – af en toe heel felle – en daarom hebben we zowel met de koffie als de lunch in de grote kas gezeten. Regenkleding had je wel nodig en door de regen zijn de foto’s soms wat wazig geworden. We begonnen met het rapen van valfruit, dat heel geschikt is om sap van te persen. Veel bomen laten hun vruchten al vallen en er was ook veel fruit uit de bomen gewaaid. Alleen de gave appels worden verzameld, de beschadigde vruchten leggen we bij de stam van de boom. Het eerder verzamelde valfruit is gecontroleerd op rot, maar er hoefde slechts een halve kist (van de 24) afgevoerd te worden. De rassen Groninger Kroon, Rode Pippeling, Veendammer Glorie en Reinette van Ekenstein, toevallig allemaal rassen uit Groningen, zijn geplukt voor de verkoop als handfruit.

Groninger Kroon
Een tamelijk zure handappel die heel gezond is, want hij is rijk aan vitamine C. Het aanplanten waard: met vruchten behangen, is de boom een sieraad in tuin en boomgaard.
Rode Pippeling
Handappel met een zoetzure smaak. Indien koel opgeslagen kan hij ver na december bewaard worden. De boom wordt niet al te groot. Plantadvies: een aanrader.
Veendammer Glorie
Grote, lichtzure handappel. Het is een kruising tussen Bramley’s Seedling en Groninger Kroon. Consumptierijp van oktober tot januari.
Reinette van Ekenstein
Hand- en moesappel. Bij rijpheid is hij mooi geel. De smaak is zachtzuur. Tot in november consumptierijp. De boom groeit goed en draagt snel.

De kasdruiven zijn nu rijp en zoet en iedere week wordt een deel geplukt en verkocht: Frankenthaler en Black Alicante, blauwe rassen, en Professor Aberson, een witte druif.
In het komend weekend wordt het Corso Frederiksoord gehouden. De vrijwilligers van de Fruithof worden bij de werkzaamheden ingeschakeld en de Fruithof verkoopt appelsap in 3-liter pakken en vers fruit, appels en druiven. Dat gebeurt in de grote kas, in plaats van in het winkeltje bij de ingang bij het grote hek. Als u voor fruit langs wilt komen, kunt u alleen gebruik maken van de entree van het Corso (niet vrij toegankelijk).
De hele dag hebben we bezoek gekregen. ’s Ochtends kwamen enkele mensen langs die bezig zijn met de ontwikkeling van een middel voor de biologische fruitteelt. Daarvoor hebben ze pitten nodig van schurftresistente appelrassen. Dergelijke rassen zijn aanwezig in de collectie oude fruitrassen op de Fruithof. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.
’s Middags werden de Vrouwen van Nu ontvangen op de Fruithof. Zij hebben een inleiding gekregen over biologische fruitteelt op de Fruithof, een rondleiding door de boomgaarden en na afloop gingen ze naar huis met een tas vol lekkere verrassingen uit de Fruithof.