DRUKKE DAGEN

Onze wintersnoeicursus afgelopen zaterdag was druk bezocht. Tijdens de theorie regende het, maar bij de praktijksnoei buiten was het gelukkig droog.
Ook op de woensdag begonnen we met flinke regenbuien, maar na de koffie ging de zon schijnen en werd het buiten lekker.

Deze woensdag waren Barbara, Henk en Thijs de externe vogelgroep, de KNVV, weer aanwezig. Vorig jaar starten zij op de Fruithof met het ‘Nestkastenproject’. Vogels zijn nuttige beestjes omdat zij veel voor de fruitbomen schadelijke insecten eten, zeker in het broedseizoen. Dus hoe meer nestkastjes, hoe beter.
Om de twee weken werden in 2016 van maart tot eind juni de nestkastjes die her en der in de boomgaard hangen geïnspecteerd. Nauwkeurig werd bijgehouden hoeveel kasten bezet waren, welke vogels er broeden en hoeveel jongen er waren. Tegelijkertijd noteerden ze ook welke vogels, vlinders enz. ze nog meer zagen.
Vandaag worden alle nestkastjes op hun plattegrond opgezocht en van binnen en van buiten bekeken. Nestkastjes worden gerepareerd en schoongemaakt. Eén nestkastje zit vol uitwerpsels. “Hier heeft een vogeltje in overwinterd”, zegt Thijs. Barbara houdt alles zorgvuldig bij.
Over twee weken komen ze weer voor hun volgende inventarisatieronde. Hopelijk broeden dan de eerste vogelpaartjes in de nestkasten.
Voor het lentenummer van de Pomospost, dat op 18 maart verschijnt, schreven Barbara, Henk en Thijs een artikel over de nestkastresultaten van 2016 in de Fruithof.

Omdat het pruimenvak te lang nat blijft is er een geul gegraven om het water sneller naar de sloot af te voeren.
Naast het snoeien moesten ook de boompjes in de opkweekhoek aangebonden worden, om bestand te zijn tegen harde wind.
Voor een perenboom en een flinke tak van de pruim Trailblazer kwam dit te laat.
Een (andere) perenboom: Théodore van Mons, was sterk aangetast door kanker. De boom is bijna tot de stam toe kaal gesnoeid in de hoop dat de boom zich zo weer goed kan herstellen.
De appelboom ernaast werd om die reden ook onderhanden genomen, maar minder drastisch.

Natuurlijk moest de grote kas klaar gemaakt worden voor de open entdag a.s. zaterdag (4 maart) en de (volgeboekte) cursus Enten. We hebben lange tafels neergezet om iedereen plaats te bieden.
Er zijn meer dan 80 soorten enthout verzameld waar bezoekers uit kunnen kiezen.
Daarnaast diverse soorten onderstammen.
Om de wortels van de te enten en geënte boompjes en onderstammen niet te laten uitdrogen zijn vele tonnen en emmers water klaar gezet.
We zitten zaterdag met z’n allen lekker binnen in de kas met de kachel aan. Dus als het weer tegenvalt zitten we in ieder geval warm en droog.