GROEN + WIT

Fruithof Frederiksoord wordt elke dag groener door alle bomen die uitlopen  en witter door de fruitbomen die beginnen te bloeien.

Als eersten bloeien de pruimen: naast de (inmiddels uitgebloeide) mirabellen (kroosjespruimen) bloeien nu o.a. de Early Rivers en de Belle de Thuin. Ook de Nashi peer staat al in bloei.

De druiven in de druivenkas zijn in één week tijd flink uitgelopen van knopstadium tot stengel met diverse bladeren. Deze week werden vooral de peren gesnoeid: dezen bloeien eerder dan de appelbomen en je kunt tijdens de bloei niet in de boom  gaan snoeien omdat je dan de bloesem eraf stoot. We zijn nog lang niet klaar met het snoeien van de onze perenlei.

Deze week is ook een bloemenmengsel in de al gefreesde stroken uitgezaaid. Het is een prachtig gezicht in de zomer zo’n mooi kleurrijk bloemenlint. Maar nog belangrijker: het kilometerlange bloemlint is ook onderdeel van onze natuurlijke bestrijding. Er komen ook veel zweefvliegen en sluipwespen op af die mee helpen o.a de luizen te bestrijden.

Omdat onze rotanstoelen (zowel die  de grote evenementenkas als in het paviljoen)  nodig aan een onderhoudsbeurt toe waren hebben de hulp ingeroepen van een (pit)rietvlechter uit Noordwolde Fr.

(ligt ongeveer 5km van Frederiksoord). Ooit was Noordwolde vermaard om zijn enorme productie van rotanstoelen door talrijke rietvlechters; helaas is onze rietvlechter nu de allerlaatste rietvlechter!

Het kikkerdril van 2 weken geleden is inmiddels van eitjes veranderd in talrijke  kleine kikkervisjes. In de sloot werd waarschijnlijk ook een (zeldzame) groene boomkikker gespot.

Verder was het een hele klus om de inmiddels vele hopen snoeihout op te ruimen en in een grote bult te verzamelen.

’s-Middags was er weer de maandelijkse bestuursvergadering. Dat gaat ook gewoon door.