NACHTVORSTSCHADE

Volgens de weersvoorspellingen zou het niet gaan vriezen. Helaas. De voorspelling is niet uitgekomen. In de nacht van vorige week woensdag op donderdag heeft het toch flink gevroren.
Hierbij is forse vorstschade ontstaan aan ons fruit; óók
hoog in de boom.
Zo is de verwachting dat toch wel 50% van de pruimenoogst bevroren is; van de peren wellicht tot 20%. Maar de appels hebben gelukkig nauwelijks geleden.
Veel sierbomen en planten (zoals Blauwe Regen) hebben bladeren en bloemknoppen laten hangen.
Zo jammer, het zag er allemaal zo veelbelovend uit.
Gelukkig zien we op Fruithof Frederiksoord steeds meer appelbomen in bloei komen en steeds meer fruitbomen in blad.
Daarbij komen natuurlijk meteen andere problemen om de hoek kijken zoals allerlei rupsen/larven die graag aan dat verse bladgroen knabbelen. Zo zijn al wintervlinder- en bladrollerrupsen, larven van de appelbloesemkever en eitjes van de appelzaagwesp gesignaleerd.
Om de schurft op de peren tegen te gaan zal er diverse malen gespoten moeten worden met zwavel. Vandaag zijn we hiermee gestart.
De druivenkas is selectief wit gespoten, d.w.z. precies waar binnen de druiventrossen (komen te) hangen is het glas buiten wit gespoten. De rest van het zonlicht kan dan wel vrij binnenstromen. Tevens werd verder gegaan met aanbinden en uitdunnen.
De vijverhoek is nu ook bijna klaar. Deze week is alles nogmaals gefreesd en daarna met gras ingezaaid; ook hier is een bloemenstrook aangebracht. Daar de vijver door wilgen dichtgegroeid is moest er ook flink getrokken en gezaagd worden om deze te verwijderen. Nu is alles gereed om een fraaie rustplek te worden.

Omdat op ons terrein de Lentefair op 13+14 mei a.s. plaatsvind wordt alles mooi opgeruimd.
Voorjaarsachtig is het nog steeds niet; het is woensdag maar maximaal 7,5 graden geworden.