NIEUWE VRIJWILLIGERS: EXTRA HULP

Op de Fruithof Frederiksoord hebben we er nieuwe vrijwilligers bij gekregen: een aantal bijenvolken!
Zij zullen voor ons de bestuiving gaan regelen; zonder hun hulp krijgen we geen fruit aan onze bomen. We zijn er dus erg blij mee.
Ook loopt er momenteel veel jong ‘spul’ rond d.w.z. er zijn veel lammetjes geboren; een lief gezicht.
Op dit moment is de Fruithof trouwens prachtig: steeds meer bloesem zien we verschijnen: zo bloeien inmiddels bijna alle pruimenbomen overvloedig, staat veel perenbloesem op springen en zwelt de appelbloesem ook al aardig op.
Hadden we vorig jaar veel schade (vooral bij de pruimen) door nachtvorsten, nú ziet het er wat dat betreft goed uit; komende 14 dagen worden géén nachtvorsten voorspeld. Dit jaar kan dus een zeer goed oogstjaar worden!

Ook de enten van onze pas geënte boompjes beginnen al aardig uit te lopen. Dit is een goed begin want goed (bewaarde) enten, lopen eigenlijk altijd wel uit. Nú moet de vergroeiing van beide delen gaan starten en wanneer de uitgelopen enten ook werkelijk een steeltje gaan vormen weet je dat de vergroeiing aangeslagen is. Wanneer de uitlopertjes gaan verwelken is de vergroeiing helaas misgegaan.

In de herinrichting rond onze vijver gaat veel werk zitten. We zijn nu aan het egaliseren met behulp van de overtollige grond die een stukje verderop op de Fruithof is opgeslagen. Zodoende kunnen we tussen vijver en aanplant een looppad aanleggen. Dit pad moet dan nog aangesloten worden op de bestaande paden. Dat wordt straks een mooie wandelroute.

Nu er weer bloesem en blaadjes aan de bomen komen zien we ook weer insecten verschijnen die daar gretig gebruik van maken en het liefst alles op willen eten. Als eerste is de larve van de appelbloesemkever gesignaleerd. Deze zat in de Virginische Rosenapfel. Ze zitten in de bloemknoppen, eten die leeg en de dode bloemknop is te herkennen aan het bruine (bloemknop)kapje.
Als je een boom veel bloesem heeft kun je het positief bekijken: de kever doet voor ons al vast een beetje aan vruchtdunning. Maar ja, waarschijnlijk blijft het niet bij deze ijverige gast.
Gelukkig hebben de vogels hun nestjes al klaar en kunnen ze straks de jongen voeren met alle insecten in onze boomgaard.