VERHUIZING

Het is zover. Vandaag de eerste actie als voorbereiding op de veranderingen die plaats gaan vinden bij de ingang van Stichting Fruithof Frederiksoord.
De toegangsweg voor het koloniemuseum,  dat in 2018 geopend zal worden, komt door het huidige kweeperenvak te lopen. Dat betekent dus: verhuizen die kweeperen.
Gelukkig zijn van ieder ras minstens 2 stuks aanwezig dus verplanten we van elk ras 1 exemplaar naar de nieuwe locatie bij de paddenpoel. Komende zomer zullen we zien of de bomen dat overleven. Voor de zekerheid enten we op onze open entdagen nog een aantal zodat de rassen in onze collectie aanwezig blijven. De kweeperen die deze week niet verplant worden, komen in het late najaar aan de beurt, zodat wij een herkansing krijgen.

De verhuizing heeft vandaag plaats gevonden.
Vijf mens sterk, gewapend met spade, minikraantje en trekker zijn de hele dag in de weer geweest de klus te klaren.
Regende het? Niets van gemerkt.
Eerst werd de Agvambari te grazen genomen. Het minikraantje groef een geul rond de boom, een band werd om de stam gelegd en met de voorlader werd de hele handel gelift.
Slingerend aan de strop en soppend door het gras werd de nieuwe plaats van bestemming bereikt.
Na een zachte landing retour naar de volgende. Achtereenvolgens hetzelfde ritueel doorlopen met, voor de kenners onder ons, de Angersi (vrucht lijkt op een harde gele appel), de Cydonia (dikker dan tante Sidonia), de Ekmek, de welbekende Leskovacka, de treurige Sobu en natuurlijk onze liefste Vranja.
Eerst even lunchen, omdat het niet meer regende en daarna de bomen geplant rond de paddenpoel.
Het minigravertje is ons, mede door de rupsbandjes, uitstekend van dienst geweest.
Komend voorjaar gaan we wat gele lissen aanplanten, een bloemenmengsel inzaaien en zo ontstaat rond de vijver een plek waar komende zomer een rondje gelopen kan worden, genietend van de nieuwe aanplant. De in het afgelopen najaar geplante rode-, kruis-, zwarte- en witte bessen, een braam Reuben en wat zomer peertjes uit de lei voegen wat smaak toe aan dit geheel.

OPEN ENTDAG en CURSUS ENTEN

Zaterdag 4 maart a.s. is weer een open entdag op de Fruithof.
Iedereen die wil kan (gratis) langskomen.
U kunt bij ons onderstammetjes, enhout (van diverse appels, peren en pruimen) en entmaterialen kopen .
Ook kunnen we uw meegebrachte enthout op een onderstam naar keuze (zwak of hard groeiend) zetten. Voor dit alles vragen dan wel een geringe vergoeding.
U kunt ook zien hoe we zelf aan het enten zijn.
Dit alles vind plaats in onze grote glazen kas, dus lekker beschut.

Ook is er zaterdag 4 maart de cursus enten. Hiervoor zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.