VOORUITLOPEN OP VOORJAAR

Het is ‘s morgens bij aankomst nog best wel donker; deze keer met regen en harde wind, maar – zoals vaak op woensdag, hebben we mazzel – klaarde het weer snel op en konden we zelfs van de zon genieten.
Ook al is het nog geen voorjaar toch komt ze eraan en moeten we genoeg enthout in rust hebben.
Daarom werd er bij de fruitbomen op de ent-lijst gezocht naar geschikt mooi éénjarig enthout.
Dit moet niet te dik of dun zijn en de ruimte tussen 2 opeenvolgende bladknoppen op het enthout moet klein zijn. (Dus zeer hard gegroeide waterloten zijn niet geschikt)
De lengte is van het enthout is niet zo belangrijk, maar begin en einde van het takje drogen uit en is tegen de tijd dat we gaan enten niet geschikt en zal worden afgeknipt.
Wat er over blijft word dan (begin maart) in stukjes geknipt met een lengte van liefst 3 bladknoppen.
Maar zover is het nog niet. Tot begin maart worden het geknipte enthout opgeslagen in een bak met grof zand, tegen een noord/oost muur. Tegen vraat wordt er nog gaas omheen gezet.
Je kunt enthout ook in de groentela van de koelkast leggen; wel in een goed afgesloten plastic zak met een licht vochtige tissue.

Daarnaast werden dié fruitboompjes uit de opkweekhoek- waarvan de labels verdwenen zijn- uitgepoot in een ongebruikte hoek van de Fruithof, om ze later , wanneer ze vrucht gaan dragen, te kunnen determineren.
Door deze verplaatsing krijgen we weer wat ruimte in de opkweekhoek voor de in het voorjaar te enten nieuwe boompjes.

Omdat het hard waaide, waarbij de hoge ladders gemakkelijk om kunnen waaien, werd besloten om maar laag bij de grond te blijven en de (kilometer lange) leiperen te gaan snoeien.
Voor de cursus Leifruitbomensnoei op 18 maart laten we voldoende leibomen over voor het praktijkgedeelte ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *