Persdag zaterdag 28 oktober afgelast

Tot onze spijt is besloten de persdag die voor a.s. zaterdag gepland was te annuleren.
Voor de rapers is er na komende woensdag niet genoeg meer te rapen om de pers te laten draaien.
Ook is ons terrein dusdanig nat dat intensief gebruik op zaterdag niet mogelijk is na de persdag op woensdag.
Zondag 29 oktober bent u, op de laatste zondagmiddag dat we geopend zijn, welkom. (laarzen aan)

Namens de vrijwilligers van de Fruithof,

vriendelijk groet,

Gauke Bos

Oktober

Het is oktober en de zomer is nu echt voorbij. De bladeren verkleuren en de dagen worden korter. Voor Fruithof Frederiksoord is oktober een drukke maand. De bomen hangen vol met appels en de vrijwilligers zijn druk met oogsten. Een deel van de oogst wordt verkocht aan bezoekers en kleine ondernemers in de omgeving. Valfruit en het teveel aan appels wordt geperst in de sap pers, die in oktober volop draait.

In oktober zijn er twee open persdagen, op Woensdag 25 oktober en op zaterdag 28 oktober. Op deze dagen bent u welkom om de pers te bezichten en u eigen appels te laten persen. Mocht u zelf geen appels hebben en u wilt toch appelsap laten maken, dan kunt u met kinderen of kleinkinderen deze dag naar de Fruithof komen, door de boomgaard dwalen, appels rapen en laten persen. Zowel onze oude pers als de mobiele pers van Friesland zuid zijn dan aanwezig. Met de oude pers kunnen kinderen helpen bij het persen.

Op Zaterdag 14 oktober 2017 wordt de Wereldvoedseldag gehouden in De Tuinen van Frederiksoord en ook u bent van harte welkom. Voor meer informatie over deze dag, klik hier.

Vanaf woensdag 1 november 2017 starten wij de verkoop van onze bomen uit de volle grond. Een groot aantal appels, peren en pruimenrassen staan in onze opkweekhoek te wachten op een mooie plaats in  uw  tuin of boomgaard. Wij kunnen u adviseren bij het kiezen van de juiste soort.

 

De beuk eruit!

Grote machines aan het werk!
De beukenhaag aan de oostgrens van de Fruithof wordt gerooid.
Over een lengte van ruim 200 meter gaat deze haag plaats maken voor een heuse fruithaag.

Al jaren leverde de beukenhaag de nodige problemen op. Achter de haag was het een jungle
van bramen, frambozen, vlier en Japanse Duizendknoop.
Twee tot drie maal per jaar moest de trekker zich met geweld een weg banen, voordat de haag gesnoeid kon worden.
Na het snoeien rukte de jungle weer op.

Tijd voor drastische maatregelen: De beuk eruit!

Het resultaat is een mooie, 10 meter brede, strook waar wij de fruithaag kunnen aanplanten.

APPELS PERSEN

De woensdag begon met een paar felle buien maar zoals gewoonlijk werd het na de koffie weer droog en werd het (althans ’s-morgens) nog een lekker (maar wel winderig) weertje.
De hele dag werden er appels geraapt; je moest wel oppassen dat er door de harde wind geen vallende appels op je hoofd terecht kwamen: daarom moesten we ’s-middags, toen het begon te stormen, wel eerder stoppen.
Met de opbrengst van de voorgaande weken erbij is er inmiddels meer dan 1500 kg aan appels geraapt.
Aanstaande vrijdag worden ze tot appelsap geperst door www.fruitpersfrieslandzuid.com, die dit met zijn mobiele pers op de Fruithof komt doen.

Aanstaande zaterdag 16 september kunnen particulieren op de Fruithof Frederiksoord hun appels tot sap laten persen. Hiervoor hebben zich al 35 personen aangemeld dus deze dag zit helemaal vol. Maar geen nood: er komen meerder persdagen.

Behalve rapen waren we afgelopen woensdag ook nog appels aan het plukken: o.a. Grafhorster Roem: dit zijn zeer geschikte appels om cider van te maken; Prinses Marijke: een goede handappel met een lekkere kruidige smaak en de witte appel Galloway Pippin: deze knapperige appel heeft een fris zure smaak.
Bij het Corso afgelopen weekend hebben we de druivenkas geopend en konden de heerlijke druiven gekocht worden; hiervan werd gretig gebruik gemaakt.
Een vrijwilliger had van thuis toch nog wat Valor pruimen: dit is een grote kwetsachtige pruim (blauw) met een heerlijke smaak. Deze boom draagt snel en zit elk jaar weer vol met pruimen.
Op de Fruithof konden nog wat afgewaaide Marjories Seedling geraapt worden. Dat is een grote ronde blauwe pruim met een volle smaak.

Een paar jaar geleden had een vrijwilliger uit Italië (zomers!) een ent van de roodvlezige appel Red Love meegenomen. Deze zomerse ent is aangeslagen en levert nu 6 appels. Helaas deze appels waren zowel van buiten als binnenin niet zo mooi rood als die in Italië; wellicht door het Nederlandse weer? De smaak was wel goed; knapperig zachtzuur en niet bitter.

De zomer is voorbij

Vandaag werd het duidelijk: de zomer is voorbij. Het was een dag met buien – af en toe heel felle – en daarom hebben we zowel met de koffie als de lunch in de grote kas gezeten. Regenkleding had je wel nodig en door de regen zijn de foto’s soms wat wazig geworden. We begonnen met het rapen van valfruit, dat heel geschikt is om sap van te persen. Veel bomen laten hun vruchten al vallen en er was ook veel fruit uit de bomen gewaaid. Alleen de gave appels worden verzameld, de beschadigde vruchten leggen we bij de stam van de boom. Het eerder verzamelde valfruit is gecontroleerd op rot, maar er hoefde slechts een halve kist (van de 24) afgevoerd te worden. De rassen Groninger Kroon, Rode Pippeling, Veendammer Glorie en Reinette van Ekenstein, toevallig allemaal rassen uit Groningen, zijn geplukt voor de verkoop als handfruit.

Groninger Kroon
Een tamelijk zure handappel die heel gezond is, want hij is rijk aan vitamine C. Het aanplanten waard: met vruchten behangen, is de boom een sieraad in tuin en boomgaard.
Rode Pippeling
Handappel met een zoetzure smaak. Indien koel opgeslagen kan hij ver na december bewaard worden. De boom wordt niet al te groot. Plantadvies: een aanrader.
Veendammer Glorie
Grote, lichtzure handappel. Het is een kruising tussen Bramley’s Seedling en Groninger Kroon. Consumptierijp van oktober tot januari.
Reinette van Ekenstein
Hand- en moesappel. Bij rijpheid is hij mooi geel. De smaak is zachtzuur. Tot in november consumptierijp. De boom groeit goed en draagt snel.

De kasdruiven zijn nu rijp en zoet en iedere week wordt een deel geplukt en verkocht: Frankenthaler en Black Alicante, blauwe rassen, en Professor Aberson, een witte druif.
In het komend weekend wordt het Corso Frederiksoord gehouden. De vrijwilligers van de Fruithof worden bij de werkzaamheden ingeschakeld en de Fruithof verkoopt appelsap in 3-liter pakken en vers fruit, appels en druiven. Dat gebeurt in de grote kas, in plaats van in het winkeltje bij de ingang bij het grote hek. Als u voor fruit langs wilt komen, kunt u alleen gebruik maken van de entree van het Corso (niet vrij toegankelijk).
De hele dag hebben we bezoek gekregen. ’s Ochtends kwamen enkele mensen langs die bezig zijn met de ontwikkeling van een middel voor de biologische fruitteelt. Daarvoor hebben ze pitten nodig van schurftresistente appelrassen. Dergelijke rassen zijn aanwezig in de collectie oude fruitrassen op de Fruithof. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.
’s Middags werden de Vrouwen van Nu ontvangen op de Fruithof. Zij hebben een inleiding gekregen over biologische fruitteelt op de Fruithof, een rondleiding door de boomgaarden en na afloop gingen ze naar huis met een tas vol lekkere verrassingen uit de Fruithof.

De oogst is nu echt begonnen!

Afgelopen woensdag zijn we echt begonnen met het plukken van de rijpe appels.
In ons winkeltje liggen nu wekelijks 10 tot 15 geoogste appelrassen in de schappen.
De appels die niet geschikt voor de hand slaan we op in de koeling en bewaren we voor de persdagen op de Fruithof. Ze worden 16 september geperst door Fruitpers Friesland Zuid.
Onder de bomen ligt veel valfruit. Vaak is dit fruit noodrijp door een aantasting van het fruitmotje, door de wind van de boom gerukt of door de vogels aangepikt.
Dit fruit is vaak nog goed te gebruiken in de keuken. De Vrienden van de Fruithof weten er wel raad mee.
Onze druiven sieren de kas en hangen in mooie strakke rijen te rijpen in de zon. De komende weken zullen er elke week trossen genoeg gerijpt zijn om in onze winkel te verkopen.

NEVELIGE START

De nevelige start leverde woensdag fraaie plaatjes op, maar al spoedig brak de zon door en werd het- mede doordat het windstil was- nog een behoorlijk warme dag.
We hadden een jarige en dat werd gevierd met lekkere taartjes. Eén van de vrijwilligers had van de vruchtdozen van de Asclepia Syriaca (winterharde vaste plant) een mooi tafereeltje in elkaar geknutseld. Je kunt op de foto wel zien waarom deze plant ook wel Parkietenplant wordt genoemd!
Natuurlijk werden er ook weer appels geplukt o.a. Dülmener Rosenapfel. En kwetsen! De Bühler Frühzwetsche: er kwam toch nog een volle kist vanaf; maar dat is dan ook de gehele pruimenoogst van dit jaar!
Verder werd er gemaaid en in de opkweekhoek gelabeld en op/aangebonden.
Vandaag werd tevens met vier man sterk begonnen met de zomersnoei; nu is de juiste tijd ervoor.
De druiven zijn al mooi op kleur, maar na een proeverij bleek dat ze nog niet zoet genoeg waren om te plukken. Nog even wachten!
Evenals vorige week werd ook weer verder gegaan met de aanleg van ons wandelpad door de boomgaard. Nu gingen we door met het tweede bosje met uitzicht op de landerijen rondom.

CURSUS ZOMERSNOEI

Op zaterdag 26 augustus a.s. geven we weer onze cursus Zomersnoei Appel- En Perenbomen.
De zomersnoei is belangrijk om ‘licht en lucht’ in de boom te krijgen. Bij ons leert u de kneepjes van het vak. Aanmelden kan nog. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Onze eerste zondagsopening dit jaar was geslaagd. Veel bezoekers kwamen afgelopen zondag langsvoor informatie,
maar vooral om onze boomgaard vol met appels te bekijken. Via een wandeling over ons nieuwe 2 km lange wandelpad konden ze genieten van alle mooie plekjes in onze boomgaard.

Afgelopen woensdag begon met een grauwe en frisse start, maar langzaamaan werd het steeds warmer. We hebben de volgende appels geplukt: Gascogne’s Scarlet, Tijdenman’s Early Worcester en Katja. Vooral de Tijdeman’s is een lekkere appel met een wat kruidige smaak.

Het bestaande wandelpad werd weer gemaaid en tevens is een begin gemaakt met de uitbreiding van de tweede helft van het pad.
Hiertoe moesten flink wat Sleedoorns verwijderd worden. Een ‘prikkelig’ klusje. Ook op woensdag is ons winkeltje open. We hebben weer aardig appeltjes en appelsap verkocht.

Onze appelboom Ribston Pippin was flink aangetast door takschurft. Deze kreeg een intensieve behandeling: twee vrijwilligers zijn een hele tijd bezig geweest alle aangetaste takken eruit te knippen.
Door de erg harde wind in de afgelopen dagen is helaas onze pruimenboom: Imperiale Ottomane volledig uit elkaar gescheurd. Deze was op 2 meter hoogte geënt en daar dadelijk in 3 takken verdeeld. Door deze V-vertakkingen is zo’n boom erg gevoelig voor uitscheuren van deze takken.
Zelf een volwassen boom heeft hier dus last van zoals we helaas bij ons moeten constateren.
Wanneer je de gesteltakken 10cm boven elkaar laat uitgroeien
heb je van uitscheuren geen last.

Ook zondag geopend

Vanaf zondag 6 augustus is de Fruithof , naast de woensdag, ook op zondagmiddag geopend voor bezoekers. Tussen 13 en 16 uur is iedereen van 0 tot 100 jaar welkom!

Er zijn altijd minstens twee vrijwilligers aanwezig om u van dienst te kunnen zijn.
U kunt de boomgaard bezichtigen, vragen stellen, genieten van een glas fruithof appelsap onder de koelte van een appelboom, u mag fruit rapen om appelmoes te maken, u kunt fruit plukken om uit de hand te eten of mee te nemen. Misschien wilt u vast een boom uit de opkweek hoek reserveren om in de herfst te planten?
U kunt in ons ziekten en plagenboek opzoeken wat er met uw eigen boom aan de hand kan zijn.
U mag ook het boomgaard pad wandelen en zittend, op een bankje, genieten van de rust en natuurlijke omgeving. Halverwege het pad kunt u de van Swietentuin bezoeken. Een kijkje in de druivenkas is alleen mogelijk op verzoek.

De toegang is gratis, parkeren kost ook niets.
Wel vragen wij voor het fruit dat u meeneemt een redelijke vergoeding.

Onze prijzen:

  • Fruit proeven: gratis
  • Valfruit: 0,20 cent per kg
  • Door ons geplukt fruit: 1,00 euro per kg
  • Een glas appelsap: gratis
  • 3 Liter pak appelsap: 6,00 euro

Een uitgebreide rondleiding is ook mogelijk, maar dan graag op afspraak.

Alle opbrengsten van onze verkopen komen ten goede aan het in stand houden van onze boomgaard.
De boomgaard word geheel door vrijwilligers onderhouden.

Vriend van de Fruithof worden?
Vraag de folder, bel 0561420557, of meld u aan via de website.