Meld je aan voor de cursus cider maken!

Cider maken is een ambacht, het is veel breder dan een vak, het gaat om de ultieme vakbeheersing die in de praktijk geleerd is (kennis, vaardigheden en ontwikkeling). Het maken van cider die jezelf lekker vindt of een vooraf bepaalde smaak bereiken is best lastig.

Voor deze cursus heeft de Fruithof samenwerking gezocht met een professionele cidermaker en deskundige, Bernd Wondergem. Hij heeft een cursus ontwikkeld volgens het zogenaamde meester-gezel principe: het leren door doen.

Bernd heeft zijn opleiding als cider- en wijnmaker onder andere genoten bij de University of California. Hij heeft een eigen ciderboomgaard met speciale appel- en perenrassen voor de cider en een kleine wijngaard, samen genaamd Het Hamerstuk. Bernd werkt ambachtelijk, hij gebruikt geen kunstmatige smaaktoevoegingen, en houdt van het maken van een gevarieerd aanbod aan cider.

De cursus is op drie dagen: 28 augustus, in oktober en in maart/april 2022. Kijk voor meer informatie op de Fruithof website bij ‘cursussen en opleidingen’.

Meld je aan voor de cursus zomersnoei!

SONY DSC

Een ietwat ongebruikelijke snoeimethode is de aanpak van vruchtbomen in de zomer. Veel mensen deinzen er voor terug om in dit seizoen de schaar in het gewas te zetten. Enerzijds is een blad- en vruchtdragende boom nogal onoverzichtelijk, anderzijds vindt men het zonde om de, zich net ontwikkelende, appels mee te verwijderen. Alhoewel begrijpelijk, zijn er voldoende argumenten om toch ook in deze periode vruchtbomen aan te pakken.

Bij zomersnoei wordt de balans tussen groei en bloei van de boom minder sterk beïnvloedt dan bij wintersnoei. Dit resulteert bijvoorbeeld in een veel gematigder groeireactie. U houdt als het ware de bomen beter in de hand. Verder begint het herstel van gemaakte snoeiwonden vrijwel direct. Bij pruimen en andere steenvruchten heeft snoei in de zomer verreweg de voorkeur vanwege de veel geringere kans op loodglansaantasting.

Voor wie is deze cursus bedoeld? Voor elke gepassioneerde fruitliefhebber die meer kennis omtrent de snoei wil opdoen.

Docent: Auke Kleefstra, pomoloog.

Plaats: De Fruithof Frederiksoord.

Datum: zaterdag 10 juli 2021.

Kosten € 85,–, inclusief hand-out, koffie, thee en soep.

Aanmelding: cursusfruithof@gmail.com

Verkoopdag oude fruitrassen op de Fruithof 8 mei

Op zaterdag 8 mei houdt Fruithof Frederiksoord een verkoopdag van speciale oude fruitrassen. Een groot deel van de rassen die te koop worden aangeboden behoren tot het Nederlands Erfgoed. Sommige daarvan zijn uniek en bijna nergens in Nederland te koop. Het zijn jonge fruitboompjes die nu nog goed geplant kunnen worden. Bij de aankoop krijg je deskundig advies over het planten en de verzorging. 

De verkoopdag is van 9.00 – 14.30 uur, en vindt plaats bij de ingang van de Fruithof, naast het Museum de Proefkolonie. Er worden ook verschillende rassen aardbeienplanten en bessenstruiken verkocht. De appelsap van de Fruithof is ook te koop. Naast het bekende 3-liter pak, is het sap nu ook verkrijgbaar in een anderhalf liter zak. De Fruithof staat momenteel volop in bloei. Dus ook leuk om even door de boomgaard te struinen.

Ontbrekende Noord Nederlandse rassen geplant

De Roem van Drachten, de Boerma appel, de Reukappel, de IJsselpronk, de Zoete van der Schoot, en het Krûsnotsje. Oude Noord Nederlandse fruitrassen die nog ontbraken in de collectie van de Fruithof. Met het planten van deze rassen wordt invulling gegeven aan het besluit van de collectiecommissie van de NPV en de Fruithof om het percentage urgent erfgoed op de Fruithof uit te breiden en aan te vullen met Noord Nederlandse rassen. Er is een lijst met rassen samengesteld die hiervoor in aanmerking komen. Vervolgens zijn de leden van de commissie op pad gegaan om de ontbrekende rassen bij andere kwekers en boomgaarden op te sporen. Dat is nu voor een deel gelukt, de rest volgt hopelijk later.

Fruithof breidt collectie uit

De erfgoedstatus van de NPV-Fruithof collectie in Frederiksoord is sinds kort bekend. Bij de bepaling ervan is gebruik gemaakt van de indeling van het Nederlands Fruitnetwerk (NFN) waarmee duidelijk wordt gemaakt of een ras wel of geen erfgoed is en behoud ervan urgent of niet urgent.

De uitkomst geeft aan dat de collectie op de Fruithof voor de ene helft bestaat uit Nederlands erfgoed met de status urgent, dat wil zeggen dat het behoud ervan dringend of hoognodig is. De andere helft is niet urgent, dat wil zeggen dat het historische rassen van buitenlandse oorsprong zijn, waarvan het niet nodig is deze in een Nederlandse collectie onder te brengen.

Met het voorstel van de collectiecommissie NPV- Fruithof om het percentage urgent erfgoed uit te breiden is ingestemd. Unaniem is besloten de collectie aan te vullen met bij voorkeur Noord-Nederlandse rassen. Er wordt een lijst met rassen samengesteld die hiervoor in aanmerking komen. Het aantal lege plekken en zieke bomen in de Fruithof wordt ook geïnventariseerd. Daarbij wordt de verhouding appel, peer en pruim meegenomen. Beide overzichten zullen half december besproken worden tijdens de volgende vergadering over het collectiebeleid. De volgende stap is om te bepalen welke bomen nog ontbreken. Vervolgens worden de ontbrekende rassen opgespoord bij andere kwekers en boomgaarden, en kunnen de bomen worden geplant. 

Stroop maken op de Fruithof

Afgelopen week hebben we op de Fruithof van een aantal appel- en perenrassen stroop gemaakt. Doel was om te kijken welke van deze rassen geschikt zijn voor het maken van stroop. Wat blijkt: elk ras heeft z’n eigen unieke smaak! En dan te bedenken dat we op de Fruithof meer dan 550 verschillende rassen hebben. We zijn dus nog wel even bezig. Leuk was dat er 1 perenras bij was, die een super lekkere en een prachtig mooie donkerrode perenstroop gaf. Dan wil je natuurlijk weten: welke peer was dat! Dat weten we helaas niet. Die moet nog door onze pomologen worden ‘gedetermineerd’. Hij staat trouwens in vak L, boom 13!

Fruithof zoekt nieuwe vrijwilligers

Het onderhoud en beheer van de 800 hoogstam fruitbomen is veel werk. Dat doen we nu met zo’n 20 enthousiaste vrijwilligers. De meesten zijn gepensioneerd, maar nog jong van geest. Wat ze gemeenschappelijk hebben is de liefde voor oude fruitrassen en lekker werken in de buitenlucht. Elke woensdag komen we bij elkaar en bespreken we onder de koffie de werkzaamheden voor die dag. Tijdens de lunch genieten we van de zelfgemaakte soep, en wisselen we kennis en ervaringen uit. De werkzaamheden bestaan ondermeer uit snoeien, bemesten en maaien. Maar de oogst van het fruit is ook belangrijk. Een deel van het fruit verkopen we in het ‘self-service’ winkeltje. Het meeste fruit wordt geperst voor het sap. Verder ontvangen we af en toe groepen voor rondleidingen en proeverijen, en organiseren we open dagen en cursussen. Voor al deze werkzaamheden en activiteiten zoeken we nieuwe vrijwilligers. Heb je interesse om ook vrijwilliger van de Fruithof te worden, stuur dan een mailtje naar info@fruithof-frederiksoord.nl of kom langs voor een kennismaking.

Lekker werken in de buitenlucht, en genieten van heerlijke zelfgemaakte soep!

De Tuinen open voor publiek!

Bezoekers aan Museum de Proefkolonie kunnen vanaf nu ook de Tuinen bezoeken. Bij het Museum koop je voor 3,50 een toegangskaartje. Daarmee krijg je toegang tot de Fruithof en de van Swietentuin. Op het kaartje staat een code waarmee je het hek kunt openen. Bij het toegangskaartje ontvang je ook een Struunkaart. Daarmee kun je het struunpad wandelen die door de boomgaard en de tuinen slingert. Bij de ingang hebben we in het winkeltje een ‘self-service-punt’ ingericht. Daar kun je het door ons geplukte fruit zelf afwegen en afrekenen. Zelf rapen kan ook. Wil je alleen langskomen om fruit te kopen, dan kan dat ook, op de woensdagen als wij er zijn. Graag van te voren even aanmelden, want dan kunnen we het hek voor je open doen.

NL-doet op de Fruithof

Zaterdag 14 maart a.s. kunnen vrijwilligers op de Fruithof meehelpen bij het aanplanten van zogenaamde ‘bloeibogen’. Doel van de bloeiboog is om bijen en insecten het hele jaar door van voedsel te voorzien. De bijen en insecten zijn namelijk belangrijk voor de bestuiving van de fruitbomen en de natuurlijke bestrijding van ziektes en plagen. In de bloeiboog planten we verschillende soorten kruiden en bessenstruiken. Denk daarbij aan kruiden zoals rozemarijn, tijm, munt en citroenmelisse. Maar ook kaasjeskruid, dropplant, gele dovenetel, aardbeien, rabarber, longkruid, suikerwortel, aardkastanjes, venkel en daslook. We planten ook witte, rode en zwarte bessen en honingbessen. We beginnen zaterdag om 11.00 uur. Verzamelen bij de ingang van de grote kas. Op die dag is er ook de Noordelijke zadenmarkt. De markt is van 11 – 17 uur. Er is veel te zien en te doen! Kijk voor het programma op www.noordelijkzadennetwerk.nl. Entree: 1 euro