Stroop maken op de Fruithof

Afgelopen week hebben we op de Fruithof van een aantal appel- en perenrassen stroop gemaakt. Doel was om te kijken welke van deze rassen geschikt zijn voor het maken van stroop. Wat blijkt: elk ras heeft z’n eigen unieke smaak! En dan te bedenken dat we op de Fruithof meer dan 550 verschillende rassen hebben. We zijn dus nog wel even bezig. Leuk was dat er 1 perenras bij was, die een super lekkere en een prachtig mooie donkerrode perenstroop gaf. Dan wil je natuurlijk weten: welke peer was dat! Dat weten we helaas niet. Die moet nog door onze pomologen worden ‘gedetermineerd’. Hij staat trouwens in vak L, boom 13!

Fruithof zoekt nieuwe vrijwilligers

Het onderhoud en beheer van de 800 hoogstam fruitbomen is veel werk. Dat doen we nu met zo’n 20 enthousiaste vrijwilligers. De meesten zijn gepensioneerd, maar nog jong van geest. Wat ze gemeenschappelijk hebben is de liefde voor oude fruitrassen en lekker werken in de buitenlucht. Elke woensdag komen we bij elkaar en bespreken we onder de koffie de werkzaamheden voor die dag. Tijdens de lunch genieten we van de zelfgemaakte soep, en wisselen we kennis en ervaringen uit. De werkzaamheden bestaan ondermeer uit snoeien, bemesten en maaien. Maar de oogst van het fruit is ook belangrijk. Een deel van het fruit verkopen we in het ‘self-service’ winkeltje. Het meeste fruit wordt geperst voor het sap. Verder ontvangen we af en toe groepen voor rondleidingen en proeverijen, en organiseren we open dagen en cursussen. Voor al deze werkzaamheden en activiteiten zoeken we nieuwe vrijwilligers. Heb je interesse om ook vrijwilliger van de Fruithof te worden, stuur dan een mailtje naar info@fruithof-frederiksoord.nl of kom langs voor een kennismaking.

Lekker werken in de buitenlucht, en genieten van heerlijke zelfgemaakte soep!

De Tuinen open voor publiek!

Bezoekers aan Museum de Proefkolonie kunnen vanaf nu ook de Tuinen bezoeken. Bij het Museum koop je voor 3,50 een toegangskaartje. Daarmee krijg je toegang tot de Fruithof en de van Swietentuin. Op het kaartje staat een code waarmee je het hek kunt openen. Bij het toegangskaartje ontvang je ook een Struunkaart. Daarmee kun je het struunpad wandelen die door de boomgaard en de tuinen slingert. Bij de ingang hebben we in het winkeltje een ‘self-service-punt’ ingericht. Daar kun je het door ons geplukte fruit zelf afwegen en afrekenen. Zelf rapen kan ook. Wil je alleen langskomen om fruit te kopen, dan kan dat ook, op de woensdagen als wij er zijn. Graag van te voren even aanmelden, want dan kunnen we het hek voor je open doen.

NL-doet op de Fruithof

Zaterdag 14 maart a.s. kunnen vrijwilligers op de Fruithof meehelpen bij het aanplanten van zogenaamde ‘bloeibogen’. Doel van de bloeiboog is om bijen en insecten het hele jaar door van voedsel te voorzien. De bijen en insecten zijn namelijk belangrijk voor de bestuiving van de fruitbomen en de natuurlijke bestrijding van ziektes en plagen. In de bloeiboog planten we verschillende soorten kruiden en bessenstruiken. Denk daarbij aan kruiden zoals rozemarijn, tijm, munt en citroenmelisse. Maar ook kaasjeskruid, dropplant, gele dovenetel, aardbeien, rabarber, longkruid, suikerwortel, aardkastanjes, venkel en daslook. We planten ook witte, rode en zwarte bessen en honingbessen. We beginnen zaterdag om 11.00 uur. Verzamelen bij de ingang van de grote kas. Op die dag is er ook de Noordelijke zadenmarkt. De markt is van 11 – 17 uur. Er is veel te zien en te doen! Kijk voor het programma op www.noordelijkzadennetwerk.nl. Entree: 1 euro

Open Entdag zaterdag 29 februari

Wilt u een oude fruitboom nieuw leven inblazen? Zaterdag 29 februari kan dat in Frederiksoord. De collectie boomgaard De Fruithof houdt dan een open entdag. Enten ofwel transplantatie is de enige manier om de genetische eigenschappen van die heerlijke appel- of perensoort uit grootmoeders tuin voort te kweken. Een deel van een tak wordt hierbij ‘geplakt’ op een geschikte stam met wortels. Uit die tak groeit een volwaardige fruitboom met dezelfde heerlijke vruchten. Het enten kan van 10.00 tot 16.00 uur. We hebben enten te koop, maar het misschien nog leuker om zelf een ent mee te nemen. Onze kundige enters staan voor u klaar!

Noordelijke zadenmarkt 2020 op de Fruithof

De Noordelijke zadenmarkt wordt dit jaar op de Fruithof gehouden, op zaterdag 14 maart. De Fruithof sluit namelijk enorm goed aan bij de Noordelijke zadenmarkt: als instandhouders van unieke historische fruitrassen als cultureel erfgoed.

In de kassen zullen talloze kramen met zaden, knollen en bijzondere eetbare planten te vinden zijn en heerlijke versnaperingen. We zorgen tevens weer voor een afwisselend en inspirerend programma van workshops en lezingen. Hierbij werken we ook nauw samen met het nieuwe museum De Proefkolonie. In het auditorium van het museum zullen de grote lezingen plaatsvinden. 

De markt vindt plaats op 14 maart 2020 van 11-17 uur. 
Adres: Majoor van Swietenlaan 1a, 8382 CE Frederiksoord

Oprichting Werkgroep Permacultuur Fruithof Frederiksoord

Naar aanleiding van een lezing door pomoloog Marcel Tross heeft het bestuur
van Stichting Fruithof Frederiksoord besloten om in een deel van de boomgaard
de permacultuur te realiseren. Het is een experiment om te zien wat er
mogelijk is om de bodemkwaliteit te verbeteren en de fruitbomen een betere
en gezondere basis te geven om te groeien.
Voor de uitvoering en begeleiding van dit experiment is een werkgroep opgericht. De werkgroep gaat concreet aan de slag om in de boomgaard bepaalde maatregelen uit te voeren. Maar er is ook ruimte voor kennisontwikkeling. Voor dat doel organiseren we een aantal leuke en interessante excursies.
Wil je ook graag lid worden van de werkgroep en meedoen aan de activiteiten,
geef je dan op via info@fruithof-frederiksoord.nl.
Je ontvangt dan een uitnodiging voor de eerste start bijeenkomst.

SONY DSC

Lunchlezing 13 November 2019

Persbericht lunchlezing

(permacultuur)

(bij de Fruithof in Frederiksoord )

(Locatie: Majoor van Swietenlaan 1.c)

( 13 November om 12.00 uur)

De lezing is een zogenaamde lunch lezing, een lezing tijdens de lunch van de vrijwilligers die werkzaamheden op de Fruithof verrichten onder genot van een kop soep en koffie. Het is een interactieve lezing die wordt gegeven door Marcel Tross, Pomoloog. (Marcel is 62 jaar oud, heeft een tuinbouwschool opleiding en is docent van snoei en ent cursussen. Hij heeft een hoveniersbedrijf wat zich gespecialiseerd is in aanleg van landschappelijke tuinen, natuurobjecten en permacultuurtuinen.) Marcel zal uitleggen wat een permacultuur is, wat de principes van de permacultuur zijn en hoe je die kan toepassen op elke schaal. Van een landgoed, boomgaard, moestuin tot een stadbalkon. Wanneer je tuiniert volgens de principes van de permacultuur dan werk je hand in hand met de natuur. En dat is vernieuwend, omdat tuinieren van oudsher een strijd is tegen moeder natuur. Snoeien, onkruid en ongedierte bestrijding, kappen, knippen, efficiënter en onderhoudsvriendelijk maken. Wanneer je begint met permacultuur stop je met dit offensief en leer je observeren en minder ingrijpen voor meer resultaat. Marcel legt uit hoe je dit het beste kunt doen.

De lezing is gratis voor vrijwilligers en vrienden van de Fruithof en leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging. De lezing is ook gratis voor de buren van de Fruithof, inwoners van Frederiksoord en haar buurtdorpen en alle andere geïnteresseerden. Een ieder die de lezing wil bijwonen s.v.p. aanmelden bij info@fruithof-frederiksoord.nl

Lunchlezing 2 oktober 2019

Uitnodiging voor lunchlezing 2 oktober om 12.uur.

Door Henk Bergsma, KNNV Noordwestbroek. Verteld over de vogels en insecten op de Fruithof.

Waar? In het paviljoen van de Fruithof in Frederiksoord

De lezing is een zogenaamde lunchlezing, een lezing tijdens de lunch van de vrijwilligers die werkzaamheden op de Fruithof verrichten onder genot van een kop soep en koffie. Het is een interactieve lezing die wordt gegeven door Henk Bergsma , lid van de natuurvereniging De Noordwesthoek KNNV. Hij zal met name vertellen over de nestkastbewoners in de Fruithof. Vanzelfsprekend komen ook de nestkastresultaten ter sprake. Daarnaast laat hij foto’s zien van andere bewoners in de boomgaard, zoals vogels, libellen, zoogdieren, enz.

De lezing is gratis voor vrijwilligers en vrienden van de Fruithof en leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging. De lezing is ook voor de buren van de Fruithof, inwoners van Frederiksoord en haar buurtdorpen en alle andere geïnteresseerden. Een ieder die de lezing wil bijwonen s.v.p. aanmelden bij info@fruithof-frederiksoord.nl