Noordelijke zadenmarkt 2020 op de Fruithof

De Noordelijke zadenmarkt wordt dit jaar op de Fruithof gehouden, op zaterdag 14 maart. De Fruithof sluit namelijk enorm goed aan bij de Noordelijke zadenmarkt: als instandhouders van unieke historische fruitrassen als cultureel erfgoed.

In de kassen zullen talloze kramen met zaden, knollen en bijzondere eetbare planten te vinden zijn en heerlijke versnaperingen. We zorgen tevens weer voor een afwisselend en inspirerend programma van workshops en lezingen. Hierbij werken we ook nauw samen met het nieuwe museum De Proefkolonie. In het auditorium van het museum zullen de grote lezingen plaatsvinden. 

De markt vindt plaats op 14 maart 2020 van 11-17 uur. 
Adres: Majoor van Swietenlaan 1a, 8382 CE Frederiksoord

Oprichting Werkgroep Permacultuur Fruithof Frederiksoord

Naar aanleiding van een lezing door pomoloog Marcel Tross heeft het bestuur
van Stichting Fruithof Frederiksoord besloten om in een deel van de boomgaard
de permacultuur te realiseren. Het is een experiment om te zien wat er
mogelijk is om de bodemkwaliteit te verbeteren en de fruitbomen een betere
en gezondere basis te geven om te groeien.
Voor de uitvoering en begeleiding van dit experiment is een werkgroep opgericht. De werkgroep gaat concreet aan de slag om in de boomgaard bepaalde maatregelen uit te voeren. Maar er is ook ruimte voor kennisontwikkeling. Voor dat doel organiseren we een aantal leuke en interessante excursies.
Wil je ook graag lid worden van de werkgroep en meedoen aan de activiteiten,
geef je dan op via info@fruithof-frederiksoord.nl.
Je ontvangt dan een uitnodiging voor de eerste start bijeenkomst.

SONY DSC

Lunchlezing 13 November 2019

Persbericht lunchlezing

(permacultuur)

(bij de Fruithof in Frederiksoord )

(Locatie: Majoor van Swietenlaan 1.c)

( 13 November om 12.00 uur)

De lezing is een zogenaamde lunch lezing, een lezing tijdens de lunch van de vrijwilligers die werkzaamheden op de Fruithof verrichten onder genot van een kop soep en koffie. Het is een interactieve lezing die wordt gegeven door Marcel Tross, Pomoloog. (Marcel is 62 jaar oud, heeft een tuinbouwschool opleiding en is docent van snoei en ent cursussen. Hij heeft een hoveniersbedrijf wat zich gespecialiseerd is in aanleg van landschappelijke tuinen, natuurobjecten en permacultuurtuinen.) Marcel zal uitleggen wat een permacultuur is, wat de principes van de permacultuur zijn en hoe je die kan toepassen op elke schaal. Van een landgoed, boomgaard, moestuin tot een stadbalkon. Wanneer je tuiniert volgens de principes van de permacultuur dan werk je hand in hand met de natuur. En dat is vernieuwend, omdat tuinieren van oudsher een strijd is tegen moeder natuur. Snoeien, onkruid en ongedierte bestrijding, kappen, knippen, efficiënter en onderhoudsvriendelijk maken. Wanneer je begint met permacultuur stop je met dit offensief en leer je observeren en minder ingrijpen voor meer resultaat. Marcel legt uit hoe je dit het beste kunt doen.

De lezing is gratis voor vrijwilligers en vrienden van de Fruithof en leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging. De lezing is ook gratis voor de buren van de Fruithof, inwoners van Frederiksoord en haar buurtdorpen en alle andere geïnteresseerden. Een ieder die de lezing wil bijwonen s.v.p. aanmelden bij info@fruithof-frederiksoord.nl

Zondag sluiting

De winkel is vanaf heden, 25 oktober 2019, zondags gesloten. De woensdag opening gaat wel door. Mocht deze verplaatst worden naar de grote (AenO) kas, dan zullen we dit via de winkel doorgeven. U blijft van harte welkom op de woensdag.

Lunchlezing 2 oktober 2019

Uitnodiging voor lunchlezing 2 oktober om 12.uur.

Door Henk Bergsma, KNNV Noordwestbroek. Verteld over de vogels en insecten op de Fruithof.

Waar? In het paviljoen van de Fruithof in Frederiksoord

De lezing is een zogenaamde lunchlezing, een lezing tijdens de lunch van de vrijwilligers die werkzaamheden op de Fruithof verrichten onder genot van een kop soep en koffie. Het is een interactieve lezing die wordt gegeven door Henk Bergsma , lid van de natuurvereniging De Noordwesthoek KNNV. Hij zal met name vertellen over de nestkastbewoners in de Fruithof. Vanzelfsprekend komen ook de nestkastresultaten ter sprake. Daarnaast laat hij foto’s zien van andere bewoners in de boomgaard, zoals vogels, libellen, zoogdieren, enz.

De lezing is gratis voor vrijwilligers en vrienden van de Fruithof en leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging. De lezing is ook voor de buren van de Fruithof, inwoners van Frederiksoord en haar buurtdorpen en alle andere geïnteresseerden. Een ieder die de lezing wil bijwonen s.v.p. aanmelden bij info@fruithof-frederiksoord.nl

Lunchlezing 4 september, 12 uur, Fruithof.

De lezing is een zogenaamde lunch lezing, een lezing tijdens de lunch van de vrijwilligers die werkzaamheden op de Fruithof verrichten onder genot van een kop soep en koffie. Het is een interactieve lezing die wordt gegeven door Marcel Tross, Pomoloog. (Marcel is 62 jaar oud, heeft een tuinbouwschool opleiding en is docent van snoei en ent cursussen. Hij heeft een hoveniersbedrijf wat gespecialiseerd is in aanleg van landschappelijke tuinen, natuurobjecten en permacultuurtuinen.) Marcel zal met name ingaan op het planten van fruitbomen en welke aandachtspunten dit nodig heeft.Het snoeien van oude en jonge bomen . Wat is het verschil en wat moet je vooral niet doen en wat wel. Er bestaat een groot verschil tussen een goed gesnoeide boom en een niet of slecht gesnoeide boom. Marcel legt u het verschil uit. Ook zal hij ingaan op aanplant, bemesting en gewasbescherming op biologische basis. Tot slot zal Marcel uitleggen wat een boomcontroleur doet en waar deze op let. Marcel is een gecertificeerd VTA boomcontroleur.

De lezing is gratis voor vrijwilligers en vrienden van de Fruithof en leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging. De lezing is ook gratis voor de buren van de Fruithof, inwoners van Frederiksoord en haar buurtdorpen en alle andere geïnteresseerden. Een ieder die de lezing wil bijwonen s.v.p. aanmelden bij info@fruithof-frederiksoord.nl

Fruitpersdag in Frederiksoord

Op woensdag 23 oktober 2019 is iedereen weer van harte welkom op de jaarlijkse Fruitpersdag op de Fruithof in Frederiksoord. Je kunt dan zelf appels en peren laten persen tot heerlijk vers sap. Erg leuk om samen met je kinderen te doen. Er zal een nieuwe leuke activiteit komen. oa. een wedstrijd/proeverij van jams. Meer info volgt. Kom ook het Struunpad lopen aan de hand van onze mooie presentatie.

 

De Fruitpersdag is van 10.00 – 16.00 uur. Toegang is gratis. Houd fb en/of de website in de gaten.

Vorig jaar werd tijdens de open dag door Slowfood Nederland een heuse appel-proeverij verzorgd. De opzet was om een aantal oude appelrassen op te nemen in de ‘Ark van de Smaak’. De Ark van de Smaak is een catalogus van kleinschalige kwaliteitsproducten die horen bij een specifieke cultuur, historie of traditie van een streek of land. Genomineerde appelrassen waren o.a. de Ananas Reinette, de Rode van Boskoop en de Princess Noble. Van deze en andere bijzondere fruitrassen kon je de bomen kopen, en kreeg je advies over de verzorging en het onderhoud.

Ook werden er rondleidingen verzorgd. We namen belangstellenden mee over het Struunpad dat door de boomgaard slingert, en lieten je van alles zien en proeven. De imker was aanwezig om uitleg te geven over de bijen. En om te weten welk fruitras je in de tuin hebt staan, dan had je een paar appels of peren mee kunnen nemen. Er was een team van deskundigen aanwezig om ze te determineren.

 

CURSUS ZOMERSNOEI

Snoeiweetje: 
Door een erg harde wind was helaas onze pruimenboom: Imperiale Ottomane volledig uit elkaar gescheurd. Deze was op 2 meter hoogte geënt en daar dadelijk in 3 takken verdeeld. Door deze V-vertakkingen is zo’n boom erg gevoelig voor uitscheuren van deze takken.
Zelf een volwassen boom heeft hier dus last van zoals we helaas bij ons moeten constateren.
Wanneer je de gesteltakken 10cm boven elkaar laat uitgroeien
heb je van uitscheuren geen last.

Ook zondag geopend

Vanaf zondag 6 augustus, tot eind oktober, is de Fruithof , naast de woensdag, ook op zondagmiddag geopend voor bezoekers. Tussen 13 en 16 uur is iedereen van 0 tot 100 jaar welkom!

De ingang is verplaatst naar de hoofdingang, met van Swietentuin erboven. Naast het museum.

Er zijn altijd minstens twee vrijwilligers aanwezig om u van dienst te kunnen zijn.
U kunt de boomgaard bezichtigen, vragen stellen, genieten van een glas fruithof appelsap onder de koelte van een appelboom, u mag fruit rapen om appelmoes te maken, u kunt fruit plukken om uit de hand te eten of mee te nemen. Misschien wilt u vast een boom uit de opkweek hoek reserveren om in de herfst te planten?
U kunt in ons ziekten en plagenboek opzoeken wat er met uw eigen boom aan de hand kan zijn.
U mag ook het boomgaard pad wandelen en zittend, op een bankje, genieten van de rust en natuurlijke omgeving. Halverwege het pad kunt u de van Swietentuin bezoeken. Een kijkje in de druivenkas is alleen mogelijk op verzoek.

De toegang is gratis, parkeren kost ook niets.
Wel vragen wij voor het fruit dat u meeneemt een redelijke vergoeding.

Onze prijzen:

  • Fruit proeven: gratis
  • Valfruit: 0,20 cent per kg
  • Door ons geplukt fruit: 1,50 euro per kg
  • Een glas appelsap: 1 euro
  • 3 Liter pak appelsap: 7,00 euro

Een uitgebreide rondleiding is ook mogelijk, maar dan graag op afspraak.

Alle opbrengsten van onze verkopen komen ten goede aan het in stand houden van onze boomgaard.
De boomgaard word geheel door vrijwilligers onderhouden.

Vriend van de Fruithof worden?
Vraag de folder, bel 0561420557, of meld u aan via de website.