Cursus zelf cider maken

Cider maken is een ambacht; het is veel breder dan een vak. Het gaat om de ultieme vakbeheersing die in de praktijk geleerd is: kennis, vaardigheden en ontwikkeling. Het maken van cider die jezelf lekker vindt of een vooraf bepaalde smaak bereiken is best lastig.

Voor deze cursus heeft de Fruithof samenwerking gezocht met een professionele cidermaker en deskundige, Bernd Wondergem. Hij heeft een cursus ontwikkeld volgens het zogenaamde meester-gezel principe: het leren door doen.

Bernd heeft zijn opleiding als cider- en wijnmaker onder andere genoten bij de University of California. Hij heeft een eigen ciderboomgaard met speciale appel- en perenrassen voor de cider en een kleine wijngaard, samen genaamd Het Hamerstuk. Bernd werkt ambachtelijk, hij gebruikt geen kunstmatige smaaktoevoegingen, en houdt van het maken van een gevarieerd aanbod aan ciders

De cursus bestaat uit drie delen

Dag 1: De theorie  Deze dag is op 6 november

  1. De theorie, niet alleen de basistheorie wordt behandeld maar ook juist de verdieping op het aspect hoe maak je nu cider met oude fruitrassen als je vooraf een bepaalde smaakbeleving hebt gekozen die je wilt realiseren.
  2. Een proeverij van cider gemaakt met oude fruitrassen.
  3. Met behulp van het proeven komen de deelnemers tot een keuze welke twee ciders men wil maken.
  4. Per gekozen smaak maakt men een “productiebeschrijving”, hoe men denkt te komen tot deze smaak. Je beschrijft stap voor stap hoe je komt tot de cider van de gekozen smaakbeleving. Welke metingen je wanneer doet met welke hulpmiddelen en wat je bevindingen ervan zijn. Welke gistsoort je gaat gebruiken, wanneer je hevelt of klaart, of je de cider laat ademen, of je gaat filteren etc. Ook komen aspecten aan bod zoals hoeveel suiker moet ik toevoegen om een nagisting op de fles te krijgen zonder dat de fles gaat exploderen, de combinatie van suiker, drukopbouw in de fles en de benodigde sterkte van de fles.
  5. Je ontwerpt het productielogboek wat bijgehouden wordt tijdens het maken van de cider.

 

Dag 2: Productieplan en metingen(datum in overleg met deelnemers)

Op deze dag komen de deelnemers weer bijeen om het productieplan wat men als groep heeft gemaakt te bespreken. Ook de individuele productieplannen die door de deelnemers gemaakt zijn worden dan  besproken. In een lesblok worden de metingen behandeld, welke moet men doen, hoe moet men deze interpreteren en als de uitkomst niet de gewenste uitkomst is wat moet men doen om dit te verhelpen. Ook gaat men individueel aan de gang om het meten te oefenen.

Dag 3: Blenden en bottelen (maart/april 2022)

Tijdens deze dag staat het blenden centraal, het zogenaamde blendkruis wordt behandeld, een methodiek om te komen tot een goede blend. De cider die gemaakt is volgens het ontwikkelde productieplan wordt hiervoor gebruikt. Je leert hier wat de effecten van het blenden zijn. Tevens vul je de cider af in flessen die onder de deelnemers verdeeld worden.

De eerste dag is op 6 november in de grote kas op De Fruithof. Je krijgt een studieboek vooraf toegestuurd zodat je beslagen aan de dag begint.

Prijs per deelnemer €265,-

Wat is inbegrepen?

  • Boek Ambachtelijke cider in Nederland (achtergrond en basistheorie)
  • Boek Zelf cider maken met eigen appels (verdieping en metingen)
  • De gemaakte cider
  • Productiebeschrijvingen en het ingevulde logboek

Aanmelden: cursusfruithof@gmail.com