Cursussen en opleidingen

Voor onze cursussen en opleidingen hebben wij 2 toonaangevende personen op hun vakgebied aan ons weten te binden. Auke Kleefstra, pomoloog en mede oprichter van de Fruithof voor de cursussen voor de aanplant, onderhoud en snoei van Hoogstam fruitbomen, en Christian Weij, auteur van het boek Verrot Lekker, zelf fermenteren, eenvoudig lekker en & gezond voor de cursussen fermentatie groentes en fruit die we  voor het eerst gaan organiseren.

Voor alle activiteiten geldt dat we richtlijnen van het RIVM in de gaten houden en waar nodig aan de dan geldende situatie zullen aanpassen. Alle opleidingen/workshops worden gegeven in de grote kas op de Fruithof in een zodanige groepsgrootte dat het verantwoord is om de cursus “coronaproof” te houden.

Basiscursus Hoogstamsnoei

Snoeien is een vak. Tijdens deze dag leer je de basisbeginselen van het snoeien van een fruitboom. Aan het einde van de dag weet je waarom je snoeit , wanneer je snoeit en welk effect dit heeft. We leren je hoe je een boom kunt “lezen” om vervolgens die delen weg te snoeien zodat je zo min mogelijk last hebt van beurtjaren maar ook dat je de komender jaren niet richoreus hoeft in te grijpen.In het kort wordt ook grondbewerking, bemesting, planttechnieken en bewatering alsook de fruitbiologie van de de fruitboom behandeld.

In de ochtend krijg je theorie en in de middag ben je vooral buiten bezig om de praktijk  te oefenen.

Kosten: €85,- inclusief hand-out, koffie thee en soep

Datum: 23 januari  2021 aanvang 10.00 uur

Locatie: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord

Aanmelden: cursusfruithof@gmail.com 

Hoogstam snoei voor de professional

Deze cursus is bedoelt voor de hoveniers die zich willen verdiepen in het vak van hoogstam snoei of praktijkmensen die de theorie en praktijk willen opfrissen.Het is een tweedaagse cursus. De cursus omvat niet alleen een theoretisch gedeelte maar ook een uitgebreid praktisch gedeelte. De cursus wordt gegeven door Auke Kleefstra, pomoloog en medeoprichter van de Fruithof.

Het theoretisch gedeelte:

 • de natuurlijke habitas
 • de opbouw van een vruchtboom
 • twijgtypen
 • knoptypen
 • invloed van onderstammen
 • balans tussen groei en bloei
 • levensfasen vruchtbomen
 • groeiregels van Vochting
 • problemen in de vruchtbomen(waterlot, zuigers etc)
 • doelen van snoeien
 • onderhoudssnoei
 • achterstallig onderhoud
 • zomer versus wintersnoei
 • snoeitechnieken
 • wondbehandeling
 • meest voorkomende ziektes en plagen
 • traploossnoeien

Het praktisch gedeelte:

 • rassenkeuze
 • hoe bepaal je het oogstpotentieel van een vruchtboom en aan welke knoppen kun je draaien als de opbrengst daar sterk van afwijkt
 • welke invloed heeft de grondkeuze op de oogst en wat kun je doen om de negatieve effekten van een bepaalde aanwezig grondtype te verminderen
 • welke groeiplaatsomstandigheden zijn van belang en hoe kun je deze sturen
 • het zelfstandig snoeien van een bomen. Aan het eind van de tweede dag vindt een beoordeling plaats van het geleverde werk. Deelnemers die het vak afdoende beheersen krijgen een certificaat uitgereikt.

Kosten: €295 inclusief lesmateriaal, koffie thee en soep

Datum: Week 3 en week 6 van 2021

Locatie: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord

Aanmelden: cursusfruithof@gmail.com 

Leiperensnoei

Leifruit is een makkelijke manier om veel fruit te krijgen op een kleine ruimte. Naast de basiskennis van snoei kent leiperen snoei zo zijn eigen regels en als deze niet goed worden toegepast of uitgevoerd dan zal de boom weer uitgroeien tot een normale struik.In de cursus wordt behandeld welke snoeitechnieken er specifiek zijn voor leiperen en wanneer snoei je nu het beste. Auke Kleefstra heeft deze cursus speciaal voor de Fruithof opgezet en zal hem ook geven

Kosten: € 95 inclusief lesmateriaal, koffie thee en soep

Datum: mei/juni2021, datum volgt

Locatie: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord

Aanmelden: cursusfruithof@gmail.com 

Enten en oculeren

Het vermeerderen van fruitbomen vraagt om een speciale aanpak.Door een takje te nemen van een boom waarvan je de kwaliteit waardeert en die te enten op een onderstam van een soort dat het in jouw bodem goed zal doen bereik je goede resultaten. In deze workshop leer je veel over het hoe en waarom van enten zowel in theorie als in de praktijk. Deze workshop wordt gegeven door Auke Kleefstra, pomoloog ondersteunt in het praktijkgedeelte door de praktijkmensen van deFruithof. Er is entmateriaal beschikbaar van de bomen van de Fruithof, zodat u aan het einde van de dag met een fuitboompje van een oud ras naar huis gaat. Ook onderstammen om thuis verder te oefenen zijn in ruime mate aanwezig.

Kosten: € 85 inclusief lesmateriaal, geent fruitboompje en vijf onderstammen

Datum: 6 februari 2021 aanvang 10.00 uur

Locatie: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord

Aanmelden: cursusfruithof@gmail.com  

Fermenteren

Gefermenteerd eten en drinken is ouder dan de geschiedschrijving en maakt al bijna overal ter wereld een deel uit van de culinaire traditie.Door fermenteren conserveer je voedsel op een effectieve en veilige manier. Door fermentatie ontstaan ook spannende en onmiskenbaar lekkere smaken.Cristian Weij is een Nederlandse kok die al jaren experimenteert met fermentatie en daarover een boek heeft geschreven Verrot lekker, zelf fermenteren, eenvoudig, lekker en gezond. De fruithof is een samenwerking met Christian aangegaan en samen hebben we een cursus fermenteren opgezet speciaal gericht op fruit .U krijgt de theorie van het fermenteren maar gaat het ook in praktijk brengen.Hij geeft je niet allen de basisregels maar introduceert je ook in de wereld van het fermenteren, maar dan gericht op fruit.

Kosten: €117,50 inclusief het boek Verrot lekker ad €27,50

Datum: 13 februari 2021 aanvang 10.00 uur

Locatie: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord

Aanmelden: cursusfruithof@gmail.com