Cider maken

Cursusdatum: 17 september 2022

Cursus: leren cider maken die jezelf lekker vindt

Met meer dan 65 deelnemers was de cursus zelf cider maken afgelopen jaar een groot succes. Reden voor de Fruithof om de cursus ook dit jaar weer aan te bieden. De cursus bestaat uit 3 dagen.
De eerste cursusdag wordt door Bernd Wondergem verzorgd. Hij geeft de theorie van het cider maken, en laat diverse Nederlandse ciders proeven. Bernd is professioneel cidermaker, en heeft twee boeken geschreven over cider. Het bijzondere van deze dag is dat hier cidermakers hun ervaringen delen maar ook dat u vanuit de theorie leert aan die knoppen te draaien die ervoor zorgen dat je de cider krijgt die past bij je smaakvoorkeur.

Korte inhoud van de 1e dag:

  • Uitgebreide theorie van het cider maken
  • Cider proeverij van Nederlandse appels
  • Het maken van het productprofiel van je eigen cider
  • Het maken van een risicoanalyse gericht op de inherente risico’s van het cider maken en de zgn specifieke risico’s en de beheersmaatregelen om de risico’s te vermijden of te verminderen
  • Het maken van een productieplan wat past bij cider van je smaakkeuze

Op de tweede cursusdag gaan de cursisten ook daadwerkelijk zelf cider maken. Ze gebruiken daarvoor oude appelrassen die op de Fruithof staan, en die geschikt zijn om cider van te maken, zoals Notaris, Hollandse Bellefleur, Groninger kroon, Keuleman, Jonagold, en de Rode Boskoop. Deze rassen springen eruit door hun hoge gehaltes aan zoet-zuur, bitterheid, en tannines. Daarmee creëer je ‘body’.

Korte inhoud van de 2e dag:

  • Plukken en versappen van de appels die passen bij je productieplan.
  • Het doen van metingen om vast te stellen of het sap voldoet aan de vereisten van je productieplan
  • De techniek van het blenden en het bottelen wordt behandeld
  • Het verkrijgen van feedback op je productieplan zodat je het kunt bijstellen alvorens te beginnen met de uitvoering ervan
  • Een hulplijn voor vragen als er tijdens de productie vragen opkomen of problemen zich voordoen.

Je krijgt mee:

  • Vergistingsvat van 10 liter gevuld met je eigen sap om het productieplan uit te voeren
  • Gist en eventuele andere ingrediënten om de cider te maken
  • 15 beugelflessen om je cider mee te vullen voor de derde dag

Aan het einde van de dag is er een ciderproeverij van Europese cider.

Periode tussen de tweede en de derde dag:

  • Deelnemers voeren hun productieplannen uit en bottelen hun cider
  • Deelnemers hebben een drie-tal zoomvergaderingen waarin problemen die men ervaren heeft worden besproken

Tijdens de derde dag komen de cursisten weer bij elkaar om elkaars cider te proeven. De 15 beugelflesjes worden meegebracht.

Korte inhoud van de 3e dag:

  • Productieprogramma’s en ervaringen worden uitgewisseld
  • Tevens is er die dag een programma waar lezingen worden gehouden over voedselbossen, biodiversiteit en circulaire economie.

Aan het einde van de dag is er een ciderproeverij van ciders die volgers kenners dan trendsettend zijn.

Kosten en aanmelding:

De cursus cider maken kost € 265,- per deelnemer. Wat is inbegrepen?

  • Boek ‘Ambachtelijke cider in Nederland’ (achtergrond en basistheorie)
  • Boek ‘Zelf cider maken met eigen appels’ (verdieping en metingen)
  • Koffie/thee met koek
  • Lunch met heerlijke zelfgemaakte soep en broodjes
  • Proeverij van bijzondere ciders uit diverse landen
  • Gistingsvat van 10 liter.

Aanmelden: cursusfruithof@gmail.com

[N57] - ?

Foto: 30-03-2022

Collectie

Appel 437
Peer 301
Pruim 127
Kweepeer 7
Totaal 872